Wanneer twee mensen in Nederland besluiten om te trouwen, kunnen ze ervoor kiezen om in gemeenschap van goederen te trouwen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk worden verworven, gezamenlijk eigendom worden van beide partners. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de regels en gevolgen van het trouwen in gemeenschap van goederen.
Wat houdt gemeenschap van goederen in?
Als je in gemeenschap van goederen trouwt, worden alle bezittingen en schulden die je voor het huwelijk had, evenals alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk worden verworven, gezamenlijk eigendom van beide partners. Dit betekent dat je samen verantwoordelijk bent voor alle financiële verplichtingen en dat je recht hebt op de helft van de bezittingen.
De gemeenschap van goederen omvat onder andere:
- Onroerend goed, zoals een huis of een stuk grond
- Roerende zaken, zoals meubels, auto’s en sieraden
- Bankrekeningen en spaartegoeden
- Schulden, zoals leningen en hypotheekschulden
Wat zijn de gevolgen van gemeenschap van goederen?
Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt, heeft dit verschillende gevolgen. Ten eerste betekent het dat beide partners evenveel recht hebben op de bezittingen en schulden. Dit kan van invloed zijn op de verdeling van de eigendommen bij een scheiding of overlijden.
Daarnaast zijn beide partners ook hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die tijdens het huwelijk worden gemaakt. Dit betekent dat als een van de partners schulden maakt, de andere partner ook verantwoordelijk is voor het aflossen van deze schulden.
Een ander gevolg van gemeenschap van goederen is dat als een van de partners failliet gaat, de gezamenlijke bezittingen kunnen worden gebruikt om de schulden af te lossen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor beide partners.
Beperking van de gemeenschap van goederen
Vanaf 1 januari 2018 is de gemeenschap van goederen beperkt in Nederland. Dit betekent dat niet alle bezittingen en schulden automatisch gezamenlijk eigendom worden bij een huwelijk.
Als je wilt voorkomen dat bepaalde bezittingen of schulden gezamenlijk eigendom worden, kun je huwelijkse voorwaarden opstellen. Hierin leg je vast welke bezittingen en schulden wel en niet gezamenlijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als een van de partners een eigen bedrijf heeft of veel vermogen heeft geërfd.
Het opstellen van huwelijkse voorwaarden moet gebeuren vóór het huwelijk plaatsvindt. Het is verstandig om hiervoor een notaris in te schakelen, zodat de huwelijkse voorwaarden rechtsgeldig zijn.
Conclusie
Het trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat alle bezittingen en schulden gezamenlijk eigendom worden van beide partners. Dit kan zowel voordelen als nadelen hebben, afhankelijk van de situatie. Het is belangrijk om goed na te denken over de gevolgen van gemeenschap van goederen en eventueel huwelijkse voorwaarden op te stellen om bepaalde bezittingen of schulden buiten de gemeenschap te houden.